Wat is de cyclusshow?

De "cyclusshow" is een unieke, levendige en aanschouwelijk voorstelling van de vrouwelijke cyclus. In een fantasierijk rollenspel sturen we 10 tot 12-jarige meisjes in een spannende ontdekkingsreis door de geheimen van hun vrouwelijk lichaam. Ver van droge theorie of schaamte die vaak geassocieerd wordt met het onderwerp, leren de meisjes spelenderwijs, aangepast aan hun leeftijd en in een beschermd kader, hoe een nieuw leven ontstaat, wat in de puberteit verandert en waarom vrouwen menstrueren. Liefdevol krijgt het onderwerp de ruimte die het verdient.  De meisjes voelen: “Wat bij mij gebeurt, is pure luxe"!

.

Leren met al je zintuigen – waarderende taal

Vanaf het begin zijn de meisjes enthousiast door het vele kleurrijke en illustratief materiaal. Ze nemen graag actief deel en leren met al hun zintuigen. We gebruiken alle biologische technische begrippen, maar verbinden ze altijd met positieve beelden, vergelijkingen, symbolen en verhalen! Als vanzelf leren ze zo de vakbegrippen en verbanden en kunnen ze erover praten! Omdat we tegelijk hun geest en hun hart raken, realiseren ze zich wat er echt in hun lichaam gebeurt en raken ze in verwondering over het wonder van hun eigen lichaam!

Wat gebeurt er in de cyclusshow?

In het eerste deel van de cyclusshow beleven de meisjes hoe een nieuw leven uit een zaadcel en een eicel ontstaat, hoe het ‘toneel van het leven’ (de inwendige vrouwelijke geslachtsorganen) door de ‘lentebodes’ (FSH), de ‘oestrogeenvriendinnen’ en het ‘progesteronteam’ op de grote finale wordt voorbereid, en aan het eind, een kind het levenslicht ziet.
In het tweede deel van de workshop, het hoofddeel, gaat het alleen nog om hun eigen lichaam. Nu kruipen de meisjes zelf in de rol van de hormonen en ervaren uit eerste hand hoe de oestrogenen, als hun beste vriendinnen hen in de puberteit omvormen tot een vrouw. Ze stellen vast dat ook hun eigen lichaam elke cyclus opnieuw luxesuites voor een eventuele gast voorbereidt. Als hij niet komt, wordt – net als in de natuur – niet getreurd en niets gespaard. Elke nieuwe gast krijgt een gloednieuwe luxesuite. De ongebruikte luxesuites stromen, als kleine finale van de cyclusshow, uit het lichaam in de vorm van een menstruatie. Dit is een teken van rijkdom en overvloed, omdat we het ons kunnen veroorloven. Daarbij ontcijferen de meisjes de verschillende geheime codes in hun lichaam, b.v. de toverdrank (witverlies, cervixslijm), en worden ze voorbereid op hun eerste bloeding. Het uitvoerig gesprek daarover bereidt hen erop voor, geeft hen zelfvertrouwen
 en wekt fierheid om een vrouw te worden.

Waarom een cyclusshow?

Veel vrouwen in onze samenleving zien enkel hun menstruatie zoals toeschouwers die in een theater zitten en alleen een rood gordijn te zien krijgen, dat het kader vormt van een donker, leeg toneel. Van wat zich eigenlijk in hun lichaam afspeelt, zijn weinigen zich bewust en velen vragen zich af “Wat is dat voor een vertoning?”. De cyclus is echter veel meer dan een opeenvolging van bloedingen met tussenpozen van 4 weken. We verklaren dit gebeuren als een indrukwekkende show, die al vele maanden vóór de eerste menstruatie begint en de meisjes nu gedurende vele jaren zal begeleiden. De ervaring leert dat vrouwen die diepgaand vertrouwd zijn met hun cyclusgebeuren en hun lichaamssymptomen, een geweldige lichaamscompetentie ontwikkelen en een zeer positieve benadering van hun lichaam hebben.