Kan een vrouw tijdens de bloeding zwanger worden?

Ja, dat kan ze! In 5% van de cycli vindt de eisprong plaats vóór de 12e cyclusdag. Rekent men de overleving van de zaadcellen erbij en het feit dat de menstruatie bij vrouwen wel eens 6 dagen of langer kan duren, dan betekent dit: in uitzonderlijke gevallen kan ook seksuele gemeenschap tijdens de bloeding, b.v. op de 6e of 7e cyclusdag leiden tot een zwangerschap!

Als het een ‘echte’ menstruatiebloeding is, worden de eerste 5 dagen als onvruchtbaar beschouwd. Men spreekt van een ‘echte menstruatiebloeding’ wanneer een eisprong heeft plaatsgevonden in de vorige cyclus. In dit geval kan een vrouw theoretisch elke dag vruchtbaar zijn vanaf de zesde dag van de cyclus.
In zeldzame gevallen kan een tussenbloeding of ovulatiebloeding verward worden met een menstruatiebloeding’. Een onbeschermde geslachtsgemeenschap zou dan precies in de hoogvruchtbare tijd plaatsvinden!
Daarom mag men zonder verdere kennis van de zelfobservatie de bloeding principieel niet accepteren als onvruchtbaar beschouwen.