Gevaarlijke halve kennis over de vruchtbare periode

Een aantal vereenvoudigingen en generalisaties over de vruchtbare dagen in de vrouwelijke cyclus worden tegenwoordig nog steeds verspreid, b.v. in handboeken, educatieve brochures of op het internet. Het gebruik van deze kennis vergroot het risico om ongepland zwanger te worden!

De volgende leerinhouden moeten als gevaarlijke vereenvoudigingen worden beschreven:

  • Een normale cyclus duurt 28 dagen
  • De eisprong vindt plaats rond de 14e dag van de cyclus
  • De vruchtbaarheid is het hoogst in het midden van de cyclus
  • Een vrouw kan het beste zwanger worden als ze in het midden tussen twee menstruaties gemeenschap heeft
  • De zaadcellen leven slechts 2-3 dagen

Het definiëren van de vruchtbare tijd ‘in het midden van de cyclus’ leidt tot verkeerde conclusies. Spreken van een midden impliceert het idee van een bepaalde totale lengte. Op basis van een 28-daagse cyclus kan gemakkelijk worden geconcludeerd dat de tijd van de hoogste vruchtbaarheid en eisprong rond de 14e cyclusdag ligt.
Als we nu deze vereenvoudigde voorstelling associëren met de valse informatie dat zaadcellen slechts 2-3 dagen zouden kunnen overleven, dan vloeit uit twee vereenvoudigingen een totaal foute informatie voort. want dan ligt de logische conclusie voor de hand dat de vruchtbare periode in de cyclus van de 11e tot de 15e cyclusdag duurt.
Algemeen is weliswaar bekend dat de cyclus onregelmatigheden kent. De meeste vrouwen verbinden dit echter alleen met het vertraagde of voortijdige voorkomen van hun bloeding. Maar het feit dat de eisprong en de vruchtbare fase altijd ‘betrokken’ zijn, is iets waarvan weinig mensen op de hoogte zijn.